09
maart
2023
|
10:51
Europe/Amsterdam

NSI N.V. en Gemeente Amsterdam tekenen afsprakenbrief voor Laanderpoort

Volgende stap in de ontwikkeling van 43.500 m² duurzame kantoorruimte, horeca en sportfaciliteiten in Amsterdam Zuidoost

Samenvatting

NSI N.V. en de Gemeente Amsterdam hebben een afsprakenbrief getekend die de herontwikkeling van kantoorgebouw Laanderpoort mogelijk maakt. Het kantoor wordt een kwaliteitsimpuls in de creatie van een duurzaam en inspirerend werk- en leefgebied in Amsterdam Zuidoost. Het gebouw wordt naar verwachting medio 2026 opgeleverd.

Het multifunctionele gebouw van 43.500 m² BVO (circa 39.000 m² VVO) bestaat uit kantoorruimte, horeca en sportfaciliteiten. Onder het gebouw komt een parkeergarage met circa 198 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Paul de Ruiter Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp. 

Het gebouw wordt Paris-Proof en klimaatadaptief en is ontworpen aan de hand van de hoogste duurzaamheidsstandaarden, waaronder een warmte koude opslag, klimaatplafonds, een dak met PV panelen en waterberging. Het omliggende park wordt doorgetrokken vanuit het Cedar kantoor van ING en wordt ingericht met bijzondere beplanting om de biodiversiteit in het gebied te versterken. Het is tevens de ambitie van NSI om met Laanderpoort een BREEAM Outstanding certificaat te behalen. 

ING en HNK 
ING zal het grootste deel – circa 31.500 m² VVO – van het nieuwe Laanderpoort huren voor een periode van vijftien jaar. Daarnaast is NSI van plan om er een nieuwe vestiging van hun flexibele kantorenconcept HNK te openen. 

Sten Karelse, Head of Development bij NSI: “Met het tekenen van deze afsprakenbrief hebben we de volgende stap gezet in de realisatie van een duurzaam kantoorgebouw voor de toekomst. We verwachten dat Laanderpoort het gebied verder gaat versterken en dat we een gezonde en aantrekkelijke werkomgeving creëren, die aansluit bij de huidige wensen en behoeften van organisaties en hun medewerkers.” 

Michel van Wissen, Head of Corporate Real Estate Management & Facility Services bij ING in Nederland: “ING voelt zich verbonden met stadsdeel Zuidoost van Amsterdam. We zijn dan ook blij dat het Laanderpoort gebouw, dat we gaan huren, wordt herontwikkeld naar een multifunctioneel gebouw en gaat voldoen aan de belangrijkste duurzaamheidseisen.” 

Raoul White, stadsdeelbestuurder Zuidoost: “Hier wordt gewerkt aan een plek voor de economie van de toekomst. Met kansen voor lokale ondernemers en talenten, duurzame technologie en het bouwen van een community die de bewoners van Zuidoost ten goede komt. Deze ontwikkeling maakt ook het gebied rond de Amsterdamse Poort aantrekkelijker. Het versterkt het centrumgebied van Zuidoost. En dat is van belang voor de toekomst. Zo komen er tot 2040 z’n 39.000 woningen bij in Zuidoost. Daar hoort een bruisend en gevarieerd stadshart bij.” 

Paul de Ruiter, oprichter Paul de Ruiter Architects: "Het gebied, direct naast het treinstation Amsterdam Bijlmer ArenA, is een uitgelezen plek voor het kantoorgebouw van de toekomst: duurzaam, circulair, gezond en multifunctioneel in gebruik.”