Hoofddorp, the Netherlands,
19
maart
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Aankondiging - Business update na de uitbraak van het coronavirus

NSI N.V. (Euronext: NSI / NL0012365084) - Regulatory news

Samenvatting

De huidige wereldwijde gebeurtenissen zijn ongekend en we begrijpen dat beleggers op zoek zijn naar informatie in deze onzekere tijden. Bij NSI streven we er altijd naar om zo transparant mogelijk te zijn en daarom hebben we besloten om aanvullende informatie te verstrekken over de huidige stand van zaken.

Onze eerste zorg was en is de gezondheid van onze huurders en werknemers. De afgelopen weken hebben we grote inspanningen geleverd om voorzorgsmaatregelen te nemen en onze huurders regelmatig te informeren over het veilige gebruik van onze gebouwen. Op dit moment zijn al onze gebouwen open. Veel gebruikers geven echter gehoor aan de oproep van de overheid om indien mogelijk thuis te werken.

Het hele NSI-team is volledig operationeel en werkt sinds vorige week woensdag vanuit huis. Om ons voor te bereiden op eventuele nieuwe maatregelen van de overheid, die de toegang tot ons kantoor zouden beperken, hebben we vorige week onze IT-systemen vanuit huis getest. We hebben optimale toegang tot systemen en documenten en de communicatie via videogesprekken werkt goed. Achteraf gezien hebben wij de test op het juiste moment uitgevoerd nu dit onze nieuwe realiteit geworden is.

OPERATIONELE PRESTATIE

De netto contract huur van onze Retail portefeuille is aan het eind van februari 2020 € 4,0 miljoen, 6,7% van de totale jaarlijkse netto contract huur van NSI. Van de totale huurinkomsten in de Retail portefeuille vertegenwoordigen supermarkten 23,0%, drogisterijen 2,5% en F&B 11,2%. De MKB-inkomsten zijn 18,3% van de totale retail-huurinkomsten. Inkomsten uit onze flexwerk verhuuractiviteiten, die als potentieel korte termijn inkomsten beschouwd kunnen worden (de managed offices, vergaderruimten, Business Memberships en horeca in HNK’s) bedragen 5,5% van de totale bruto huurinkomsten van NSI.

We begrijpen dat de huidige situatie onze huurders waarschijnlijk op de een of andere manier zal raken. De Nederlandse regering heeft maatregelen aangekondigd om het MKB en ZZP’ers te steunen. Als deze niet genoeg blijken te zijn, zal NSI van geval tot geval de mogelijke verdere ondersteuning van haar huurders beoordelen. We zullen de situatie blijven volgen, maar het is te vroeg om de volledige impact van deze gebeurtenissen te voorspellen.

De onderneming presteert dit jaar tot op heden operationeel in lijn met het budget, met een EPRA-leegstand per woensdag 18 maart van 7,0%. In totaal is reeds circa € 700k (jaarlijkse contracthuur) aan nieuwe huurcontracten ondertekend. Deze starten later in het jaar en zijn dus nog niet verwerkt in de leegstand.

 

FINANCIERING EN LIQUIDITEIT

Op 6 maart heeft NSI een onherroepelijke koopovereenkomst getekend voor een kantoorpand in Amsterdam-Sloterdijk van €34 miljoen. De levering zal naar verwachting voor het kwartaaleinde plaatsvinden. Dan zullen wij ook verdere informatie omtrent deze aankoop publiceren.

NSI is ook overeengekomen om volgende week een nieuwe €40 miljoen private placement financiering aan te gaan bij een nieuwe Amerikaanse institutionele investeerder met marges die gelijk zijn aan eerdere private placements. Dit zal tot gevolg hebben dat de gemiddelde looptijd van de leningen langer zal zijn, de gemiddelde financieringskosten omlaag gaan en zowel het looptijdsprofiel als de investeerders verder worden gediversifieerd.

We blijven werken aan onze ontwikkelingspijplijn. De kosten die hiermee gemoeid zijn zullen voor 2020 gelimiteerd zijn. Het is belangrijk te melden dat op dit moment geen van de grote capex plannen gecommitteerd is. De verbouwing van het Lange Voorhout in Den Haag en de Donauweg in Amsterdam verlopen volgens plan. De resterende uitgaven die met deze twee projecten gemoeid zijn, bedragen €5 miljoen.

Het netto effect van de hierboven genoemde acquisitie, de verkoop van drie panden in het eerste kwartaal, die per jaar einde geclassificeerd waren als “Vastgoedbeleggingen bestemd voor verkoop” en de inkomsten uit exploitatie in de eerste drie maanden zal eind maart resulteren in een comfortabele LTV van ongeveer 28%.

De liquiditeitspositie eind maart zal nog beter zijn dan die was aan het eind van 2019. Er is dan ongeveer €280 miljoen aan liquide middelen en gecommitteerde (niet gebruikte) kredietlijnen beschikbaar. Er zijn geen omvangrijke leningen die aflopen voor 2023. Een kleine hypothecaire lening van €25 miljoen expireert in juli 2020. Zoals gepland zullen wij, na goedkeuring van de AvA, op 19 mei a.s. het eerder aangekondigde finale dividend van €1,12 per aandeel uitkeren. Zoals gewoonlijk zullen wij aandeelhouders de keuze geven om voor dividend in aandelen te kiezen.

 

BERND STAHLI, CEO, ZEGT:

Bij NSI erkennen we volledig dat dit buitengewone tijden zijn. In de eerste plaats zijn onze gedachten bij de gezondheid van iedereen. We hebben de afgelopen drie jaar gebruikt om het bedrijf te herstructureren en daarom zijn we goed voorbereid op de onzekere en ongetwijfeld uitdagende periode die voor ons ligt. De panden bevinden zich op de juiste locaties en presteren operationeel goed, de balans is sterk en zal de komende periode zeer waardevol zijn en we hebben een team dat het verschil kan maken. We blijven ons concentreren op het bedienen van onze huurders en zullen zorgvuldig blijven omgaan met al het geld dat onze investeerders ons hebben toevertrouwd.

Boilerplate

NSI N.V. (Euronext: NSI / NL0012365084) is a specialist commercial property investor and the only listed real estate investment trust (REIT) focused on well-located offices in economic growth regions in The Netherlands. The NSI team aims to maximise returns for its shareholders through pro-active management of its investment portfolio, value-add initiatives, and disciplined asset rotation. The portfolio, with a value of over one billion euros, is underpinned by a strong balance sheet, with significant capacity to fund both internal and external growth. By investing in attractive space and a high level of services for its customers, NSI can generate sustainable and growing revenues to support an attractive level of dividends. For more information visit our website: www.nsi.nl.