Overzicht

Adres: Bijlmerdreef 100
Plaats: Amsterdam
Type: Kantoor, hospitality, sport
Eigendomsvorm: Erfpacht
Bruto vloeroppervlakte: 51.350 m², inclusief parkeergarage
Totaal terreinoppervlakte: 0,9 hectare
Koopjaar:
2017
Status: In ontwikkeling
Verwachte oplevering:
Medio 2026
Architect:
Paul de Ruiter Architects

 

Verwachtingen:

Energieverbruik: 56,57 kWh/m² BVO
Verbruik van fossiele brandstoffen: 0 kWh/m² BVO
Verbruik van hernieuwbare energiebronnen: 29,30 kWh/m² BVO

Laanderpoort

Laanderpoort wordt een kwaliteitsimpuls in de creatie van een duurzaam en inspirerend werk- en leefgebied in Amsterdam Zuidoost. Het multifunctionele gebouw bestaat uit kantoorruimte (42.000 m² BVO), een parkeergarage (8.047 m² BVO), sportfaciliteiten (1.079 m² BVO) en horeca (312 m² BVO). Daarnaast krijgt het circa 1.025 m² opslagruimte. De plint en ongeveer 7.000 m² van het terrein zijn openbaar toegankelijk. Ontmoeting staat centraal in het ontwerp van Paul de Ruiter Architects. In de hoogbouw zijn verschillende atria oplopend geplaatst om ervoor te zorgen dat elke verdieping een atrium als ontmoetingsplek heeft.

Duurzaamheid

Het gebouw wordt Paris-Proof en klimaatadaptief en is ontworpen aan de hand van de hoogste duurzaamheidsstandaarden. Het gebouw krijgt onder andere een energielabel A++++, BREEAM Outstanding label, WKO, klimaatplafond, klimaatklasse A en PV-panelen. Voor de opvang van het regenwater zijn retentiekratten geplaatst op het terrein, die gekoppeld zijn aan een irrigatiesysteem.

Daarnaast is er veel aandacht voor de openbare ruimte. Het omliggende park wordt doorgetrokken vanuit het Cedar kantoor van ING en wordt ingericht met bijzondere beplanting om de biodiversiteit in het gebied te versterken. ING zal het nieuwe Laanderpoort huren voor een periode van vijftien jaar.

Bouw

Tijdens de bouw wordt een bouw HUB gebruikt, waaruit materialen voor de volgende dag aan het eind van de dag naar de bouwplaats worden vervoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektrisch vervoer om zero-emissie te realiseren. De bouwliften zijn dan niet in gebruik, zodat materialen ongehinderd op de verdiepingen kunnen worden klaargezet. Daarnaast wordt er tijdens de bouw gewerkt volgens de Bewuste Bouwers-gedragscode.

Planning

Op dit moment wordt het Technisch Ontwerp door het Bouwteam uitgewerkt. Naar verwachting zal deze eind 2023 worden afgerond. Na het ondertekenen van de Aanneemovereenkomst zal de Circulaire Ontmanteling van het bestaande Laanderpoort gebouw beginnen. Hierdoor kan de start bouw van het project volgens de huidige planning in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden.

Download hier de case study van dit project.